Van stoelpoot tot fruitschaal

February 1, 2013 |


Boodschappenlijst

 • 3 houten stoelen (6 achterpoten)
 • Standaard schroevendraaier
 • Houtzaag (indien de onderdelen verlijmt zijn) of een ijzerzaag (indien de onderdelen vast gevijst zijn), òf een decoupeerzaag (voor de powertool-fans)
 • Schuurpapier (groffe korrel 100 of 120 voor eerste laag, lichte korrel 240 tot 280 voor onderste laag) of schuurmachine (opnieuw: voor de powertool-fanaten)
 • Boormachine met houtboortjes van 2 of 3mm én 8mm
 • 5 houten deuvels met 8mm diameter (deuvels zijn houten staafjes die je als verbingsstuk gebruikt)
 • Eventueel een lichte hamer
 • Potlood

 

Hoe doe je het:

Stap 1: de stoel demonteren

Fruitschaal: stap 1Upcycling van stoel tot fruitschaal

(schroevendraaier / ijzerzaag / decoupeerzaag)

Hecht je alvast niet te veel aan je stoelen, want we hebben enkel de achterpoten nodig. Afhankelijk van hoe de stoel in elkaar steekt, gebruik je een ander gereedschap.

Als de poten vastgeschroefd zitten, haal je ze uit elkaar met een schroevendraaier.

Het gebeurt echter wel eens dat de bouten niet meegeven en het makkelijker is ze door te zagen met een ijzerzaag.

 Tip: Wanneer de poten verlijmd zijn, gebruik je best een houtzaag. Voor de powertool-junks: een decoupeerzaag doet het werk natuurlijk ook.

 

 

 

Stap 2: schuren

Upcycling van stoel tot fruitschaal(schuurpapier / schuurmachine)

De meeste stoelen zijn geverfd of vernist. Textuurgewijs oogt dat niet zo mooi, dus schuren we de verf weg.

Je kan best een schuurpapier met een lichte korrel nemen. Als je merkt dat dit te traag gaat (omwille van verschillende lagen verf, bijvoorbeeld) kan je om te starten een schuurpapier met een zwaardere korrel nemen. Gebruik dat niet te lang en schakel zeker tijdig weer over naar schuurpapier met een lichte korrel. Zo ben je zeker dat je het hout niet beschadigd.

Bij grotere vlakken is een schuurmachines handig. Alle schuurmachines zijn hout-vriendelijk en voor elke machine kan je ook speciaal aangepast schuurpapier verkrijgen.

 

Stap 3: een compositie maken

Upcycling van stoel tot fruitschaalUpcycling van stoel tot fruitschaal
(potlood)

Leg de poten in de gewenste positie. Je kiest zelf hoe je fruitschaal er uit zal zien. Zorg wel dat er ergens een holte is om het fruit in te leggen.

Het is handig om de poten eventueel te nummeren van 1 tot 6 om zo nadien vergissingen te voorkomen.

De poten bevestig je aan elkaar op hun laagste punt. Best trek je met potlood een streepje over de twee aansluitende poten om aan te duiden waar de aansluiting zich zal bevinden en waar  je dus zult boren.

 

 

 

 

Stap 4: boren

Upcycling van stoel tot fruitschaal
Upcycling van stoel tot fruitschaal(boormachine met houtboortjes van 2 à 3mm en 8mm)

Het deuveltje zal de twee poten samenhouden en komt bijgevolg tussen de twee poten te zitten. Als voorbereiding op het boren van een deuvelverbinding meet je de halve afstand af van een deuveltje.  Deze halve afstand teken je over op een tandenstoker of satéstokje.

Plaats nu het 2 of 3mm boorkopje op de boor. Draai nu de stoelpoten op hun zijkant. Je zet de boor op de zijkant van je stoelpoot (in het midden) ter hoogte van het potloodlijntje dat je op de bovenzijde hebt getekend. Tijdens het boren, meet je af en toe met de tandenstoker of het satéstokje de diepte van het gat.  Het is niet de bedoeling dat je dieper boort dan de halve lengte van de deuvel. Als je de juiste diepte hebt bereikt, wissel je de boorkop (8mm) en boor je in het eerder geboorde gat om het gat te verbreden.

Dit herhaal je op alle plaatsen waar een bevestiging moet komen tussen twee poten.

 

Stap 5: bevestigen

Upcycling van stoel tot fruitschaal(deuveltjes met 8mm diameter, eventueel een hamer)

Druk het deuveltje in het gat van de ene poot en duw het andere been er  over. Gebruik desnoods een hamer als het wat stroef gaat. Et voila …

 

Extra: personaliseren

Als je de schaal een persoonlijke toets wil meegeven, kan een likje verf wonderen verrichten. Stem hem af op de kleuren van jouw interieur of gebruik net pittige kleuren, zodat jouw fraaie fruitschaal meteen in het oog springt.

 

==> Wist je dat: Stoelen bestaan al sinds de Oude Egyptenaren, maar waren een  statussymbool. Pas vanaf de 16de eeuw ging ook het volk stoelen gebruiken. Alhoewel, de chinezen waren ons daarin 400 jaar voor.

 

Upcycling van stoel tot fruitschaal

Tags: , , , , , ,

Category: Hoe?Dingen, Objecten

Reacties (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Evy says:

  ongelofelijk fier op dit resultaat!

 2. Bram says:

  leuk idee en leuk ontwerp! Gogogo!